expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nedjelja, 24. srpnja 2016.

SUŠTINA RELIGIJE

        U ovom dijelu ćemo se pozabaviti pojašnjavanjem suštine svake religije. Iako možemo naći mnoštvo razlika u različitim religijama, govorićemo o onoj suštini na koju se svodi baš svaka monoteistiška religija. Među najrasprostranjenije religije spadaju kršćanstvo, judeizam i islam. Iako postoje još mnoge kao što su budizam i hinduizam, u ovom dijelu ćemo govoriti o ove prve tri jer je mnogo sukoba među njima. 



Pojam religija definiraću kao skup Božijih zakona i pravila vezanih SAMO za ovaj pojavni svijet, skup smjernica kako postupati u ovom svijetu, ovoj dimenziji vremena i prostora. To je ujedno i prvi nivo s kojeg mora krenuti svaki pripadnik religije, ovozemaljski nivo vremena i prostora. Na tom nivou vjernik još uvijek nije okusio ništa duhovno i sve izvršava mehanički i automatski. Zna da mora izvršavati molitvu, davati milostinju i ostale dužnosti prema Bogu zapisane u religijskim zakonima i naravno sve to radi u nadi da će biti nagrađen na ovom svijetu i na budućem, to jest, još uvijek  radi sve u svom interesu. 



Znači na ovom prvom nivou vjernik sve te dužnosti obavlja mehanički iako zapravo i ne zna još duhovnu suštinu svih tih dužnosti. Drugi nivo, naravno koji je viši od prvog, podrazumijeva početak duhovnog puta vjernika, kad vjernik počinje da shvata duhovnu vrijednost u onim religijskim dužnostima iz prvog nivoa. Taj drugi nivo već označava kapiju duhovnog svijeta, a izlaz iz ovog pojavnog svijeta. Nakon drugog nivoa dolazi treći nivo kojeg nazivamo Nivo istine. To je nivo u kojem je vjernik već probudio svoju svijest i u kojem se izdignuo iznad ovog našeg pojavnog svijeta i sve u našem svijetu gleda samo kao simbole viših dimenzija. 



Takvom čovjeku već ovaj svijet postaje raj jer se oslobodio svog ega i njegovih niskih želja a jedina mu je želja ostala SPOZNAJA BOGA, što nas dovodi do zadnjeg nivoa koji nazivamo nivo spoznaje. Ne možemo reći da će čovjek na tom nivou spoznati u potpunosti Boga jer je to nemoguće. Ljudska duša bi u tom slučaju izgorila od svjetlosti i ljepote...ali možemo reći da na tom nivou čovjek spozna da postoji zapravo samo jedna istina a to je Bog i da se sve utapa u Boga i sve ostalo gubi svoj smisao jer je sve i došlo od Boga. Na tom nivou čovjek spozna da je Bog sve, ali sve nije Bog. Ova četiri nivoa možemo svesti na 4 fraze: u prvom i najnižem nivou postoji: ovo je moje, ovo je tvoje; u drugom nivou postoji: što je moje, to je tvoje; u trećem nivou više ne postoji JA i TI; a u četvrtom nivou postoji samo JEDAN JEDINI.

Nema komentara:

Objavi komentar