expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

utorak, 12. srpnja 2016.

RADI NA SEBI, A NE NA MIŠLJENJU DRUGIH

           Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu – Ovo je jedna od najvećih izjava tokom historije a djelo je velikog Mahatma Gandhija. U ovoj izjavi možemo primijetiti najbolji savjet za svakog pojedinca današnjeg doba. Danas kad je ego preuzeo ogromnu većinu populacije, ne možemo a da ne primijetimo na koji su nivo ljudi spali i na šta su sve spremni samo da bi sebi osigurali neku materijalnu korist. Ubistva i silovanja su već postala normalna pojava i samo broj u svakodnevnim vijestima... Više nije dovoljno silovati djevojke i žene, sad se siluju i ubijaju i bebe. 


Koliko god to nama monstruozno izgledalo, nalazimo se u tom dobu razvoja civilizacije kad smo došli do vrhunca zla, ego je jači nego ikad i mora da se sad sve najgore i najodvratnije izbaci na površinu, na vidjelo. Normalna je stvar kod svakog, bar malo prisebnijeg čovjeka da želi promijeniti svijet na bolje. Ali kao što već od ranije znamo sav ovaj svijet i svemir je u nama, a ne obratno. Sve što opažamo preko svojih 5 osjetila, nadražuje mozak i mozak nam stvara sliku o svemu. Prema tome pokušavati popraviti nešto u svijetu izađe nam na isto kao da pokušavamo popraviti svoj odraz u ogledalu. Da bi se promijenio odraz moramo se prvo promijeniti mi. 


Zbog toga u ovom dijelu govorimo o radu na sebi, o izdizanju svijesti na viši nivo s kojeg ćemo moći da vidimo širu sliku stvarnosti. Moramo da znamo da se evolucija svijesti dešava htjeli mi to ili ne. Mnogi će možda reći: Od kako sam počeo rad na sebi kao da još više vidim zla u svijetu. To je sasvim normalno, jer što se više približavamo svjetlu, sve više i mraka vidimo. Moramo da naučimo vidjeti kroz čovjeka ponašanje ega i da čovjekovu suštinu izdvojimo iz toga jer ona je uvijek čista. Svi smo dio istog izvora ma koliko vizuelno različiti bili. Ovaj svijet je samo projekcija našeg uma preko naših osjetila, prema tome izdignimo svijest na onaj nivo kome se te projekcije uma pokazuju, budimo taj tihi promatrač uma koga ništa iz okoline ugroziti ne može.

Nema komentara:

Objavi komentar