expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ponedjeljak, 27. lipnja 2016.

ISPRAVLJANJE POGREŠNIH UVJERENJA

             Glavna prepreka ka potpunoj svjesnosti su pogrešna uvjerenja ili dogme koje nam serviraju od rođenja... Najčešće to čine roditelji, naravno s najboljom namjerom, ali serviraju svojoj djeci ono na čemu su i oni sami zadojeni od svojih roditelja ili okoline. Veliki je problem to što su danas neke stvari postale toliko učestale da ih mi više i ne proispitujemo... Glavni primjer tome je  pristup religiji. Znači ne religija sama, nego pogrešan pristup ljudi religiji. Pitanje koje bi svi trebali sebi postaviti je: Ako smo svi iz istog izvora došli i istom izvoru se vraćamo i svi smo dijelovi jedne cjeline, otkud onda tolike religije i sukob među njima? 


Postoji jedna zanimljiva anegdota vezana za ovu temu koju je spominjao i veliki Rumi u svoje vrijeme. Živio jednom u Indiji jedan starac koji je imao tri unuka. Budući da mu unuci još nikad nisu vidjeli slona on odluči da im dovede jednog. I tako on dovede slona ali ga zatvori u jednu tamnu prostoriju gdje nikako svjetla ne dolazi. Onda je otišao po svoja tri unuka i rekao im da ulaze jedan po jedan u prostoriju da upoznaju slona. Ali zbog nedostatka svjetla u prostoriji unuci su morali rukama dirati slona i na taj način ga spoznavati. Prvi unuk uđe i dotaknu slonovu surlu, zatim izađe i kaže: Sad znam šta je slon, on je nalik na veliku naboranu zmiju. Poslije njega udje drugi unuk i dotaknu slonu nogu. Kad je izašao reče: Sad znam šta je slon, on je nalik na veliki stup. Zatim uđe i treći unuk i dotaknu slonu uho, pa reče: Sad znam šta je slon, on je nalik na veliki list palme. I stadoše se raspravljati njih trojica, svaki ubjeđujući da je baš on u pravu. 


Ovu anegdotu možemo uporediti sa većinom današnjih sljedbenika religija. Sljedbenici svake religije imaju svoj pristup spoznaji Boga, a budući da je Boga nemoguće u potpunosti spoznati, sljedbenici religije se uhvate samo za jedan dio spoznaje i žestoko brane svoj stav, pri tom optužujući druge sljedbenike neke druge religije da nisu u pravu, iako i oni imaju svoj dio spoznaje... Zadatak je na nama svima da se izdignemo iznad ovih niskih rasprava i pokušamo spoznati što više ovih dijelova iz šire perspektive. Nebitno koje religije da ste i kako sebe nazivate, svaka duša je žedna svog izvora, a izvor je samo JEDAN.

Nema komentara:

Objavi komentar